Joden geweerd van Kristallnachtherdenking

Waar ze in Amsterdam nog een klein beetje de schijn ophouden dat de hedendaagse herdenking van de Kristallnacht niet een zuiver pro-Palestijns (lees: anti-Israël) feestje is, doen ze ergens halverwege Zweden een stuk minder hypocriet. In het stadje Umeå is zo'n beetje iedereen welkom bij de jaarlijkse herdenking van de moord en geweld tegen joden in 1938, behalve de joden.

Als excuus hanteren de autoriteiten dat ze de veiligheid van de joodse medemens niet kunnen garanderen. Reden genoeg om de kleine joodse gemeenschap aldaar geen uitnodigingskaartje te laten bezorgen.

Net zoals in Nederland en andere landen die een hekel aan zichzelf hebben, wordt ook hier de herdenking gekaapt door sommige links-geörienteerde groeperingen en organisaties die het net niet lukt hun latente antisemitisme onder stoelen en banken te steken. Dit resulteert ook hier in een klaagzang richting Israël. Vorig jaar zijn er borden gesignaleerd waarop Davidsterren werden gelijkgesteld aan nazistische swastika's en dat soort gezellige uitingen. Tevens jeukt het ook hier van de 'Palestijnse' vlaggen.

De facebookpagina van het evenement laat lezen dat 'onze bijeenkomst moet worden gezien als een verdediging van de stad Umeå als bolwerk van openheid richting mensen van andere culturen, religie en seksuele oriëntatie. Hier komt nog bij dat wij oorlogsvluchtelingen willen ondersteunen en hopen dat ook zij een toekomst kunnen opbouwen in onze stad'.

Veel mensen in de omgeving hebben moeite met de herdenking, zonder dat de slachtoffers daarbij aanwezig kunnen/mogen zijn.