Grote brand bij Chemelot in Geleen is onder controle

Inwoners van Sittard, Munstergeleen en de wijk Lindenheuvel in Geleen moeten binnenblijven. De brandweer roept iedereen in deze gebieden op niet naar buiten te gaan in verband met de enorme rookontwikkeling vanaf industrieterrein Chemelot. Ook scholen sluiten de deuren, de leerlingen mogen niet naar buiten.

In Sittard zijn de sirenes afgegaan. De rook is afkomstig van een loods met materialen en verschillende soorten chemicaliën, die rond het middaguur in brand vloog. De brandweer probeert met groot materieel de brand in de loods met een afmeting van 10.000 vierkante meter te blussen.

De enorme rookzuil trekt naar het westen. Maastricht Aachen Airport valt buiten de gevarenzone, liet de woordvoerster van de brandweer weten. Het vliegveld maakte zich eerder wel zorgen over de rook.

In de brandende loods waren meerdere explosies hoorbaar, mogelijk van gasflessen.

Chemelot-terrein één van de meest gevaarlijkste plekken in Nederland
Het Chemelot-terrein is één van de plekken in Nederland die staat opgeschreven als gevaarlijkste terrein binnen de BRZO-Grenzen. BRZO staat voor Besluit Risico’s Zware ongevallen. Op het terrein van Chemelot zijn de afgelopen jaren enkele tientallen incidenten geweest.

Zo heeft er vier dagen gelegen ook al een brand gewoed op het complex in een ammoniakfabriek van OCI Nitrogen. De brand was toen echter kleinschalig maar er raakte wel iemand gewond. Eerder dit jaar brak er ook brand uit in een kunstmestfabriek. Ook was er sprake van diverse lekkage van onder andere de chemische stof Pyrazool in de Maas. En kwam er kunstofpoeder en Nafta vrij die neersloeg in omliggende woonwijken. In 2014 raakten er meerdere werknemers gewond na het inademen van zwaveldampen.

Update 15:43 uur
De brandweer meldt nu dat de brand onder controle is. Alleen nog voor de wijk Lindenheuvel geldt het advies om ramen en deuren gesloten houden. 

Update 15:27 uur
Scholen in de wijken: Sittard-Centrum, Limbrichterveld, bedrijventerrein Bergerweg, Hoogveld, Overhoven, Stadbroek, Baandert, Industriepark Noord, Geleen Lindenheuvel en in de kernen Limbricht en Einighausen moeten kinderen binnenhouden. Voor de kinderen wordt gezorgd. Pas bij nader bericht kunnen de kinderen worden opgehaald. Er zijn geen wegen meer afgesloten.

Een deel van de medewerkers van bedrijventerrein Chemelot wordt opgevangen in de brandweerkazerne aldaar. De treinstations Sittard, Geleen-Oost en Geleen-Lutterade zijn afgesloten in verband met de rook.

Het dak is van de loods af, hierdoor kan de brandweer gecontroleerder blussen. Mogelijk brengt dit meer rookontwikkeling met zich mee.

In Duitsland zijn ook de sirenes afgegaan, mensen daar moeten binnen blijven.

Update 14:53 uur
Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen heeft rond twee uur 's middags alle lopende operaties afgerond en verdere operaties uitgesteld. Ook rijden er tussen Sittard en Heerlen geen treinen meer.

Update 14:18 uur
De brand op industrieterrein Chemelot is uitgebroken in het hoofdgebouw van een grote opslagloods. Daar liggen kunststofkorrels opgeslagen en er zijn geen chemische stoffen aanwezig. Bij de brand zijn, voor zover bekend, geen slachtoffers gevallen. Dat meldt de veiligheidsregio in Limburg. Het advies blijft echter om uit de rook te blijven, want rook is altijd schadelijk voor de gezondheid. Ramen en deuren dienen nog steeds gesloten te blijven.

Update 14:14 uur
Rijexamens in de regio zijn afgelast omdat het niet veilig is om in de auto te zitten. Ook in Duitsland gaan de sirenes af en in het noorden van Limburg maakt men zich ook op voor de wolk vol chemische troep die komen gaat. 

Iedereen in Sittard: binnenblijven
Iedereen in Sittard: binnenblijven (Foto: ANP)