KPN vergroot mogelijkheden voor 'internet of things'

KPN beschikt sinds woensdag over een nieuw netwerk voor de verbinding van apparaten met het internet, het zogeheten internet of things. Daarmee wordt de ontwikkeling omschreven dat steeds meer apparaten, van koelkasten en wasmachines tot alarmsystemen, verbonden zijn met internet. Daardoor zijn ze op afstand te besturen.

Het nieuwe netwerk kan die ontwikkeling volgens KPN een nieuwe impuls geven, omdat het gebruikers het voordeel biedt van een goedkope verbinding die weinig energie verbruikt. Dat is passend voor veel apparaten, die slechts een klein berichtje hoeven te versturen naar gebruikers. Voor die apparaten is een verbinding met de bestaande telecomnetwerken relatief duur.

KPN gebruikte daarbij het voorbeeld van vuilcontainers die een signaal geven als ze vol zijn, of een signaal dat boeren laat weten hoe het met het welzijn van hun melkkoeien staat. Die signalen kunnen heel efficiënt via het nieuwe netwerk worden verstuurd.

Het netwerk is actief in Rotterdam en Den Haag en wordt in de loop van volgend jaar naar heel Nederland uitgebreid. KPN verwacht een enorme groei van het internet of things, waarbij miljoenen apparaten kunnen worden verbonden met het internet.

KPN vergroot mogelijkheden Internet of Things
KPN vergroot mogelijkheden voor 'internet of things' (Foto: ANP)