[LIVE] Russisch vliegtuig neergestort in SinaÔ

Een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia is neergestort op het Egyptische schiereiland Sinaï. Dat heeft premier Ibrahim Mahlab van Egypte zaterdag bekendgemaakt. Aan boord waren volgens de maatschappij 224 mensen, onder wie veel Russische toeristen.

Update 00:54 uur
Wederom zijn er geruchten op Twitter dat de IS het toestel uit de lucht heeft geschoten. Dit keer met een (vrij onduidelijke) video op youtube.

 
IS claimt toestel neergeschoten te hebben

Update 20.30 uur
Beide zwarte dozen van de Airbus A321 die zaterdag neerstortte in Egypte zijn gevonden. De Egyptische minister van burgerluchtvaart maakte zaterdagavond bekend dat de tweede zwarte doos was geborgen. Eerder op de dag was de eerste doos al gevonden.

Er heerst nog grote onduidelijk over de oorzaak. Vermoedelijk is een technisch mankement de veroorzaker. Islamitische Staat (IS) claimt echter het toestel uit de lucht te hebben geschoten, maar dat lijkt vooralsnog louter grootspraak.

De zwarte dozen kunnen meer duidelijkheid over de oorzaak geven. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit. 

Update 18.55 uur
Twee van de grootste Europese luchtvaartmaatschappijen, Air France-KLM en Lufthansa, hebben besloten het luchtruim boven de Sinaï te mijden zo lang niet duidelijk is waarom er zaterdag een Russische Airbus is neergestort. Dat hebben woordvoerders van beide maatschappijen zaterdag gemeld.

Het Russische toestel is op de terugreis van de badplaats Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg op het schiereiland neergestort. Alle 224 inzittenden zijn om het leven gekomen. In delen van de bergachtige Sinaï zijn al jaren groepen jihadisten actief. Een van de groepen, Wilayat Sinaï (Provincie Sinaï), claimt het toestel te hebben neergehaald. 

Update 17.35 uur
Namens het kabinet heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de nabestaanden van het vliegtuigongeluk in de Sinaï in Egypte en de Russische overheid gecondoleerd. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie laten weten. Aan boord van het toestel waren volgens de Egyptische autoriteiten 214 Russische en drie Oekraïense passagiers.

"Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de slachtoffers. Ik wens alle Russen veel sterkte met het verwerken van deze tragedie en de periode van rouw'', aldus Koenders. Minister-president Mark Rutte heeft zijn condoleances overgebracht aan de Russische president Vladimir Poetin. Aan boord van het Russische vliegtuig zaten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geen Nederlanders.

Update 16.00 uur
Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimen het Russische toestel dat in Egypte is gecrasht, te hebben neergeschoten. De verantwoordelijkheid is opgeëist in een verklaring die is gepubliceerd op een website van aanhangers van IS.

"Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, godzijdank", staat in de verklaring. Door de crash zijn alle 224 inzittenden om het leven gekomen. De Egyptische autoriteiten meldden eerder dat een technisch mankement de oorzaak is.

Op het Sinaï-schiereiland zijn meerdere groepen jihadisten actief. Ze vechten vaak met de Egyptische politie en militairen.

Update 12.48 uur
Egyptische reddingswerkers hebben één van de zwarte dozen gevonden van het Russische vliegtuig dat zaterdag neerstortte in het noorden van de Sinaï. Ook zijn er meer dan honderd lichamen gevonden, meldden Russische media. De brokstukken zijn niet ver van het vliegveld bij de plaats Arish gevonden. 

Update 12.08 uur
Er zijn stemmen gehoord uit het vliegtuigwrak. Op twitter gaan berichten rond dat er inmiddels vier ovelevenden zijn gevonden. Ook zou er een Nederlander aan boord van de rampvlucht zijn. In tegenstelling tot eerdere berichten is het vliegtuig niet volledig vernield, maar is het in tweeën gebroken. 

Update 10.30 uur
Het vliegtuig vertrok uit Sharm-el-Sheikh en was op weg naar Sint-Petersburg. Ongeveer 23 minuten na opstijgen verdween het vliegtuig van de radar. Waarschijnlijk is de crash veroorzaakt door een technisch mankement.

Aan boord waren volgens de Russische luchtvaartautoriteit 217 passagiers en zeven bemanningsleden. Naar verluidt waren dat allemaal Russen. Het Russische Ministerie van Noodsituaties heeft drie vliegtuigen met reddingswerkers naar Egypte gestuurd. 

Update 10.08 uur
Er zijn geen aanwijzingen dat het Russische vliegtuig is neergeschoten. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Volgens de autoriteiten is de Airbus A321 in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï bij de plaats Arish neergekomen. Een Egyptisch reddingsteam heeft het vliegtuigwrak gevonden. Volgens eerste berichten is het vliegtuig volledig vernietigd. Waarschijnlijk zijn alle inzittenden omgekomen.

De Egyptische premier Sherif Ismail bevestigde dat het vliegtuig is neergestort. Het gaat om een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia. Aan boord waren vooral Russische toeristen. De Russische luchtvaartautoriteit verklaarde tegenover persbureau RIA Novosti dat er 217 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord waren. Onder de passagiers zijn zeventien kinderen. 

Russisch vliegtuig neergestort in Sinaï
Russisch vliegtuig neergestort in Sinaï (Foto: ANP)