Rossi stapt naar sporttribunaal

Motorracer Valentino Rossi stapt naar het hof van sportabritrage CAS in Lausanne om de sanctie aan te vechten die hij kreeg na de Grand Prix van Maleisië. De negenvoudig wereldkampioen duwde volgens de wedstrijdleiding met opzet rivaal Marc Márquez van de baan en moet voor straf de slotrace in Valencia achteraan beginnen.

Rossi leidt in het wereldkampioenschap van de MotoGP en kan op 8 november voor de tiende keer wereldkampioen worden. De Italiaan heeft slechts zeven punten voorsprong op naaste concurrent Jorge Lorenzo. Er is hem dus veel aan gelegen niet vanaf de laatste plek te starten in de beslissende grand prix.

Rossi en Márquez lagen in de race op het circuit van Sepang rondenlang met elkaar in de clinch. De Italiaan gaf zijn Spaanse concurrent van Honda in de zevende ronde duidelijk zichtbaar een tikje, waardoor Márquez onderuit ging en uitviel. De jury gaf Rossi de schuld.

Vies spel

De coureur van Yamaha ging na de race meteen in beroep tegen de straf. "Natuurlijk deed ik het niet met opzet. Als je goed naar de beelden kijkt, wijk ik naar buiten om hem af te laten remmen. Ik trapte hem niet omver, de straf is oneerlijk", zei hij. Hij vond geen gehoor voor zijn bezwaren en roept nu het CAS op zijn straf kwijt te schelden. Rossi weet zich gesteund door 370.000 fans die het in een petitie op internet voor hem opnemen.

Volgens Rossi zit Márquez hem al dwars sinds de TT van Assen eind juni. "Hij is boos op mij omdat hij vond dat hij die race moest winnen en sindsdien doet hij er alles aan om zijn landgenoot Jorge Lorenzo te laten winnen. Hij speelt een vies spel en heeft nog maar één doel dit seizoen en dat is ervoor zorgen dat ik het kampioenschap verlies."

Rossi stapt naar sporttribunaal
Rossi stapt naar sporttribunaal (Foto: ANP)