KNVB Beker: Uitslag Feyenoord - Ajax

Feyenoord heeft in eigen huis de eerste Klassieker van dit seizoen gewonnen. De Rotterdammers troefden Ajax in de slotminuut af in de meeslepende derde ronde van de KNVB Beker. Het werd 1-0 door een eigen doelpunt van Joël Veltman. 

Door het thuisvoordeel, de schat aan ervaring van spelers als Eljero Elia, Dirk Kuyt, het spitsenprobleem van Ajax en de vermoeiende Europese campagne van de Amsterdammers was Feyenoord op voorhand de lichte favoriet. Die rol maakte de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst pas na rust waar. Met een bijzonder gelukkige afloop als hoogtepunt.

In een voorzichtige eerste helft had Ajax het betere van het spel. De talenten van trainer Frank de Boer waren in staat verder vooruit te voetballen dan Feyenoord, dat niet en groupe druk durfde te zetten. Tot veel kansen leidde het overwicht van de Amsterdammers trouwens niet. Alleen Viktor Fischer was er op aangeven van de goed spelende Daley Sinkgraven dichtbij. Hij stuitte echter op een zeer alerte Kenneth Vermeer.

Het tegenvallende aantal kansen werd overigens wel gecompenseerd door een weergaloze sfeer in De Kuip, waar voor het eerst sinds 1996 de Klassieker in het donker werd gespeeld.

Na de thee waren de rollen precies omgedraaid: nu werd Ajax teruggedrongen door Feyenoord, in plaats van andersom. Maar ook nu bleven de grote kansen uit, omdat de eindpass ontbrak, maar ook omdat er over de gehele linie on-Nederlands goed werd verdedigd.

Alleen Simon Gustafsson mocht nog ruiken aan een treffer. Hij kreeg de bal van Michiel Kramer, maar de Zweeds schoot hopeloos naast met zijn rechter chocoladebeen.

Precies op het moment dat iedereen al met zijn hoofd bij de verlenging zat, viel in de allerlaatste seconde alsnog de beslissing. Veltman kreeg een vrije trap ongelukkig op zijn been, waarna de bal op wonderbaarlijke wijze in het eigen doel rolde. Daarmee won de gelukkigste en plaatst Feyenoord zich voor de volgende ronde van de KNVB Beker.


Ajax-keeper Jasper Cillessen kan de bal niet meer keren. (Pro Shots/Kay Int Veen)