Uitslag MotoGP Grand Prix van Maleisië

De Grand Prix van Maleisië in de MotoGP is gewonnen door Dani Pedrosa. De Spanjaard won een race die gekenmerkt werd door een bizar duel tussen Valentino Rossi en Marc Marquez, die de wereldtitelstrijd mogelijk beslist kan hebben.

Bij de start hield Pedrosa vanaf poleposition de leiding, gevolgd door teamgenoot Marquez en Rossi. Andrea Iannone pakte plek vier met achter zich zijn erg sterk vertrokken teamgenoot Andrea Dovizioso. Jorge Lorenzo vertrok vanaf plek vier, maar leverde wat plekken in. Dat duurde echter niet lang, want al na ruim één ronde was de gebruikelijke slagvolgorde weer te zien: de Honda's en Yamaha's lagen op kop, gevolgd door de Ducati's.

Dat duurde voor de Ducati's dan weer niet lang, want al in de tweede ronde viel Iannone door technische problemen uit. Lorenzo pakte de tweede plek over van Marquez, die aan een gigantisch gevecht met Rossi begon. De relatie tussen de twee werd door Rossi flink op scherp gezet tijdens de persconferentie - hij betichte Marquez ervan Lorenzo te helpen in de wereldtitelstrijd - en dat was te merken. Rondenlang duelleerden de twee, waar in bijna elke bocht ingehaald werd.

Het was wachten tot het fout zou gaan en in de achtste ronde was het dan zover. Marquez kwam buitenom bij Rossi, die het helemaal zat leek te zijn. Hij hield wat in, dreef de Spanjaard naar buiten en trapte hem met Honda en al tegen het asfalt. Rossi reed vanaf dat moment een eenzame race op de derde plek, maar de raceleiding maakte al snel bekend dat het incident na de race onderzocht zou worden en diskwalificatie leek in de lucht te hangen.

Voorin was niet veel strijd meer te noteren, want Lorenzo kon de snelle Pedrosa simpelweg niet bijhouden. Iets verder naar achteren maakte vooral Bradley Smith een zeer sterke indruk. De Brit vertrok als negende en kwam utieindelijk als vierde over de streep, uiteraard geholpen door het uitvallen van Iannone, Dovizioso en Marquez. 

Op het moment van schrijven is nog niet bekend of Rossi een straf krijgt voor zijn actie.

Update 11.27 uur
Rossi heeft een relatief lichte straf gekregen en zal bij de slotrace in Valencia achteraan moeten starten. Wel mag hij zijn derde plek van Sepang en de bijbehorende punten houden.