Man met zwaard valt scholieren aan: twee doden

Een gemaskerde man heeft met een zwaard twee personen gedood en drie anderen verwond op een school in het Zweedse Trollhättan. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De slachtoffers zijn vier scholieren en een volwassene. Volgens een woordvoerder van een ziekenhuis zijn vier personen daarheen gebracht, van wie sommigen met zware verwondingen. De verdachte is neergeschoten door de politie. Hij wordt eveneens behandeld aan zijn verwondingen.

Het incident vond plaats in een school in Trollhättan, een industriële stad met ongeveer 50.000 inwoners, ten noorden van Göteborg.

Update 15.23 uur:
Was er aanvankelijk sprake van één dode, de Zweedse website Local.se meldt dat er twee doden zijn gevallen: een leraar en een jongen. Drie anderen zijn gewond. De aanvaller, een 21-jarige man die ook in Trollhättan woont, is ernstig gewond en wordt in het ziekenhuis geopereerd.

De man zou bij de school zijn verschenen in zwarte kleren en met een Star Wars-masker op. Hij had een lang zwaard bij zich. Leerlingen wilden eerst nog met hem op de foto. Op de school krijgen zo'n vierhonderd leerlingen les, in de leeftijd van 6 tot 15 jaar. De school hoort bij de tien slechtst presterende scholen van Zweden.

Premier Stefan Löfven bezoekt donderdagmiddag de plaats des onheils. Hij spreekt van een donkere dag voor Zweden.

Update 16.21 uur:
Local.se meldt dat de aanvaller ook is overleden. Kort na 16.00 uur brachten de autoriteiten dit bericht naar buiten. Ze denken dat de dader alleen handelde. Volgens de zender TV4 onderzoekt de politie of de dader mogelijk een politiek motief had voor zijn daad.

Man met zwaard valt Zweedse scholieren aan
Man met zwaard valt Zweedse scholieren aan (Foto: ANP)