Hideo Kojima heeft Konami al verlaten

Volgens een artikel in The New Yorker was 9 oktober de laatste werkdag van ontwikkelaar Hideo Kojima bij zijn werkgever Konami. Dat de relatie tussen Kojima en Konami op de tocht stond was al langer bekend.

Eerder dit jaar, nog vrij ver voor de release van Konami's meest actuele toptitel Metal Gear Solid V, werd al bekend dat de naam van Hideo Kojima van alle marketingartikelen was afgehaald. Ook werd Kojima in maart uit de raad van bestuur van Konami gezet. Verder werd het veelbelovende Silent Hills, een project van Kojima, Guillermo del Toro en Norman Reedus, geannuleerd door Konami.

Aanvankelijk werd verwacht dat Kojima nog tot het einde van het jaar werkzaam zou zijn bij het Japanse bedrijf, maar wellicht kon Konami niet wachten om hem de deur te wijzen. Konami heeft zelf nog niet gereageerd op de claims van The New Yorker. Kojima werkte al 29 jaar bij het bedrijf.

In hetzelfde artikel maakte het tijdschrift zijdelings nog even bekend dat Metal Gear Solid V: The Phantom Pain een slordige 179 miljoen dollar ophaalde op de dag van release, wat meer is dan de twee best scorende films van dit jaar tot nu toe (Jurassic World en Age of Ultron). Lees hier de FOK!review van The Phantom Pain.

Update: Volgens een publicatie van Tokyo Sports, vertaald door Kotaku, heeft een woordvoerder van Konami gezegd dat Kojima nog gewoon op de loonlijst staat, maar dat hij met vakantie is. "Op dit moment zijn Kojima en andere medewerkers van het ontwikkelteam klaar met de ontwikkeling van MGS V en nemen daarom een langdurige vakantie op. Omdat de ontwikkeling voor consolegames zo vermoeiend is, is het gebruikelijk om langere tijd afwezig te zijn wanneer projecten zijn afgerond".

De redacteur bij The New Yorker, die eerder met het bericht kwam dat Kojima officieel weg was, kwam nog met een foto van een vermeend afscheidsfeest waarop Kojima het glas heft. Konami heeft gezegd niets van de foto af te weten.

Hideo Kojima al weg bij Konami (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)
Hideo Kojima al weg bij Konami (Foto: Jordan Strauss/Invision/AP)