Cruijff: "Missen EK verantwoordelijkheid KNVB"

De KNVB is volgens Johan Cruijff de hoofdschuldige voor de mislukte reeks EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. "Natuurlijk is de uitschakeling van het Nederlands elftal niet alleen de schuld van de bondscoach", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Dat zou wel het geval zijn als hij totaal anders dan de clubs zou spelen. Maar dat is nou precies de makke van ons voetbal; bijna iedereen heeft hetzelfde probleem."

"Zodra vanuit een sterkere tegenstander kan worden gespeeld, valt er soms een verrassing uit de lucht. Maar als er zelf iets moet worden gedaan, dan ontstaan de problemen. Daarom is het missen van het EK vooral de verantwoordelijkheid van de KNVB. Omdat het probleem niet van gisteren is."

Toch zit er volgens El Salvador ook een voordeel aan het mislopen van het EK. "De uitschakeling is dan een groot drama, aan de andere kant schudt het iedereen misschien wel wakker. Dat wordt hoog tijd."

Cruijff vindt dat er in Oranje niet wordt geanticipeerd op de specifieke kwaliteiten van spelers. "Een probleem dat al grotendeels getackeld kan worden door de basisregels goed te hanteren. Daar zou de KNVB op moeten toezien."