Ongelooflijk geluk Zimbabwaanse voetbalsters

De Zimbabwaanse voetbalvrouwen mogen gerust tot de grootste geluksvogels gerekend worden van alle teams op de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. Het kwalificatietraject van de Mighty Warriors begon in mei van dit jaar, toen over twee wedstrijden werd afgerekend met Zambia: na een 1-2 nederlaag in Zambia bleek 1-0 thuis nipt genoeg.

In juli leek het fout te gaan. Op 19 juli stond de eerste wedstrijd gepland van de tweestrijd met Ivoorkust. De Zimbabwaanse voetbalbond slaagde er echter niet in om tickets te bemachtigen voor een vlucht naar Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust en de plaats van handeling voor de uitwedstrijd. Tot in de hoogste regionen van de overheid werd gesmeekt om geld om de reis te bekostigen, tot het zelfs te laat was om een eigen vliegtuig te charteren. De Afrikaanse voetbalbond CAF schonk Ivoorkust een reglementaire 3-0 zege en meldde tevens dat de wedstrijd in Zimbabwe niet meer gespeeld zou worden: uit was de droom voor de Mighty Warriors

Hulp kwam echter uit onwaarschijnlijke hoek: twee dagen voor de return gespeeld zou worden maakte WK-ganger Ivoorkust bekend dat het zich terugtrok uit de kwalificatiereeks. Hierdoor was het toch Zimbabwe dat zonder zelfs maar één minuut te spelen - of te reizen - een plek in de vierde en laatste kwalificatieronde in de schoot geworpen kreeg.

Daar werd op 3 oktober in Kameroen met 2-1 verloren, ondanks een vroege goal van sterspeelster Rudo Neshamba. Voorafgaand aan de allesbeslissende return van zondag was diezelfde Neshamba vol hoop: "We hebben gewerkt om hun zwakheden uit te buiten en die van ons te verbannen. We hebben een 1-0 zege nodig en ik ben er vrij zeker van dat we dat gaan doen." Zondag moest het dan gebeuren in het Rufaro Stadion in hoofdstad Harare tegen het Kameroen dat vrijwel altijd tot de beste vier landen van Afrika behoort. Tot ieders verrassing - behalve die van de thuisploeg - gebeurde het ook: uitgerekend Neshamba scoorde al vroeg de 1-0 en de tegenstanders kwamen niet meer tot scoren. 

In plaats van thuiszitten omdat er geen vliegtickets betaald konden worden zullen de Zimbabwaanse dames volgend jaar aantreden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, een wereld van verschil. Ze worden daar namens Afrika overigens vergezeld door Zuid-Afrika of het vooral uit Braziliaanse speelsters bestaande Equatoriaal Guinea. Op het moment van schrijven wordt in Bata in Equatoriaal Guinea de return gespeeld tussen de twee, nadat het in Zuid-Afrika 0-0 bleef.