Uitslag MotoGP Grand Prix van Australië

Marc Marquez heeft de Grand Prix van Australië in de MotoGP gewonnen. Na een zinderende race op het circuit van Phillip Island was de Spanjaard in de slotfase de beste in een duel met landgenoot Jorge Lorenzo. 

Andrea Iannone kende vanaf plek twee een geweldige start en nam de leiding, voor Lorenzo en polesitter Marquez. De drie werden gevolgd door Dani Pedrosa, terwijl Valentino Rossi vanaf plek zeven voorbij ging aan Maverick Viñales. Al direct ontstond een hevig gevecht om de leiding tussen Lorenzo en Iannone, waarbij een ongelukkige meeuw het leven liet. Marquez mengde zich al snel in het duel en na enkele ronden moest Iannone het geweld laten gaan. Dat leverde Rossi de tweede plek op nadat hij in één ronde Pedrosa, Cal Crutchlow, Iannone en direct daarna ook Marquez inhaalde.

Kort daarop kon Iannone toch weer terugkomen, waarna hij zich een weg beukte naar de tweede plek voorbij Marquez en Rossi. De Italiaan moest het duo enkele ronden later toch weer laten gaan, maar weer wist hij zich drie ronden later terug te knokken. Lorenzo leek van de gevechten te profiteren en sloeg een gaatje, tot halverwege de race. Op dat moment liet Marquez de snelste raceronde noteren en plotseling was het gat naar Lorenzo nagenoeg volledig gedicht.

De Spanjaard nam een paar ronden de tijd en viel zijn landgenoot Lorenzo vervolgens met succes aan. Ook Iannone en Rossi zaten overigens nog altijd niet ver weg, want het gat naar Lorenzo was niet meer dan een seconde. Acht ronden voor het einde reed Iannone het gat naar Lorenzo dicht en was de race weer helemaal open: ook Marquez en Rossi sloten aan en dus kende de race een kopgroep van vier coureurs.

In de ronden die volgden vochten vooral Iannone en Rossi hevige duels uit om de derde plek, terwijl Lorenzo constant een minimale voorsprong wist vast te houden. Drie ronden voor het einde waren het juist Marquez en Rossi die strijd leverden en Iannone profiteerde optimaal door de tweede plek te pakken. Die moest hij niet veel later weer inleveren aan Marquez, die vervolgens het gat naar Lorenzo dicht reed. In een zinderende slotronde pakte Marquez zijn rivaal nog, terwijl Rossi een bijna zekere derde plek op het laatste moment nog af moest staan aan Iannone. Een ultieme poging in de slipstream van zijn landgenoot mocht niet meer baten voor Il Dottore

In het kampioenschap maakt Lorenzo weer eens zeven punten goed op zijn teamgenoot Rossi en met nog twee races te gaan en dertien punten verschil is de strijd om de wereldtitel volledig open. Over een week wordt de volgende race gereden en wel op het circuit van Sepang in Maleisië.