Waarschuwing voor ontmanteling rechtbanken

De bezuinigingsplannen op de rechtbanken zullen er toe leiden dat de 'b-locaties' worden ontmanteld en op den duur helemaal zullen verdwijnen. De rechtspraak komt daarmee voor 2,5 miljoen burgers letterlijk en figuurlijk op afstand te staan.

Die waarschuwing uitte burgemeester Arno Brok van Dordrecht donderdag in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. Brok sprak ook namens de burgemeesters van Alkmaar, Almelo, Assen, Lelystad, Maastricht en Zutphen. In deze zeven gemeenten dreigt een deel van de ingewikkelde en tijdrovende zaken te verdwijnen waardoor alleen de eenvoudige rechtszaken overblijven. "Wij hebben één gezamenlijk doel", zei Brok. "Dat is de toegankelijkheid van de rechtspraak waarborgen."

Evaluatie
De Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de rechtbanken stelden een definitief besluit over de bezuinigingen op zeven van de 32 zittingsplaatsen eind september uit. Maar ze zijn nog niet van de baan.

Brok zei dat het goed zou zijn dat de evaluatie van de vorige reorganisatie, die pas januari 2013 inging, wordt afgewacht voor besloten wordt over nieuw ingrijpen. Die evaluatie stond gepland voor 2018. Brok zei ook dat hij en de andere burgemeesters openstaan voor overleg over de bezuinigingen. "Wij zetten de hakken niet in het zand. We willen graag praten over alternatieven waarbij een volwaardige rechtspraak voor onze steden en regio's behouden blijft."

Ook verschillende presidenten van rechtbanken wezen op het belang van de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van de rechtspraak. Dat geldt vooral voor zedenzaken, drugscriminaliteit en andere strafzaken.

Waarschuwing voor ontmanteling rechtbanken
Waarschuwing voor ontmanteling rechtbanken (Foto: ANP)