Opperste leider Iran: niet verder met VS onderhandelen

De Iraanse ayatollah Ali Khamenei wijst verdere onderhandelingen met de Verenigde Staten af. De hoogste geestelijk leider van het land zei dat woensdag, drie maanden nadat Teheran na drie jaar onderhandelen een nucleair verdrag sloot met de Amerikanen. Hij heeft het verdrag, een politieke overwinning voor president Rohani, overigens nooit publiekelijk onderschreven.

In een toespraak tot de Revolutionaire Garde zei de ayatollah dat het verdrag Iran slechts nadelen brengt. De onderhandelingen hebben slechts de Amerikanen mogelijkheden opgeleverd voor hun economische, culturele en politieke invloed, zei hij. "Zelfs tijdens de onderhandelingen probeerden ze onze nationale belangen te schaden wanneer ze daartoe de kans kregen", aldus Khamenei.

Hardliners
De woorden van Khamenei zijn vermoedelijk voornamelijk gericht aan hardliners in Iran. Het atoomverdrag had immers nooit kunnen worden getekend zonder de toestemming van de opperste leider.

Khamenei heeft er zelf volgens bronnen rond het Witte Huis ook aan mee-onderhandeld. Afgelopen zomer kwamen er berichten uit Washington over geheime correspondentie tussen de Amerikaanse president Barack Obama en Khamenei.

Ook zijn afkeer van westerse culturele invloed moet wellicht met een korrel zout worden genomen. De opperste leider leest naar verluidt veel westerse literatuur. Maar naar eigen zeggen doet hij dat slechts om zich te overtuigen van de verdorvenheid van de westerse cultuur.

Khamenei wijst onderhandelingen met VS af
Opperste leider Iran: niet verder met VS onderhandelen (Foto: ANP)