Aandacht voor gezondheid op dance-event

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) dat volgende week in Amsterdam plaatsvindt, is dit jaar extra aandacht voor de gezondheid en veiligheid van de honderdduizenden bezoekers. Ze krijgen onder meer voorlichting over de gevaren van drank- en drugsgebruik. De drugstestlocatie van Jellinek zit tijdelijk in de binnenstad en heeft ruimere openingstijden.

Danceliefhebbers kunnen op elke dag van het evenement, van woensdag 14 tot en met zondag 18 oktober, hun drugs testen op een speciale locatie aan de Keizersgracht. Verder wordt via websites, social media en het ADE-informatieboekje zowel in het Nederlands als Engels informatie verstrekt over veilig feesten.

Vorige week waarschuwde het Trimbos-instituut al voor levensgevaarlijke xtc-pillen die sinds enkele weken in omloop zijn. De tabletten, voorzien van een ADE-logo, kunnen extreem hoge doses MDMA bevatten.

Drugsgebruik
Tijdens ADE in 2014 kwamen drie bezoekers om het leven als gevolg van drugsgebruik. De gemeente liet maandag weten dat alle betrokken partijen hopen dat de komende editie zonder incidenten verloopt 'en dat de bezoekers van het evenement zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid'.

Het inmiddels grootste clubfestival ter wereld bestaat twintig jaar. De organisatie verwacht dat er zo'n 365.000 bezoekers uit binnen- en buitenland afkomen op de driehonderd evenementen, waar ongeveer 2200 artiesten hun opwachting maken. De ruim tachtig deelnemende locaties mogen ook dit keer hun deuren langer openhouden, tot acht uur in de ochtend. Hierover zijn afspraken gemaakt met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie, de GGD en de organisatoren.

Aandacht voor gezondheid op dance-event
Aandacht voor gezondheid op dance-event (Foto: ANP)