MH17: jolige foto Rutte valt volkomen verkeerd

Er zijn in de verste verte nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld, de toedracht en het waarom is volslagen mistig en het enige dat wel duidelijk is dat er 300 mensen de dood hebben gevonden na een overduidelijke misdaad, waarvan er bijna 200 de Nederlandse nationaliteit hadden. Wat doe je in zo'n geval als minister-president? Dan ga je de jolige jongen uithangen met je vriendjes die net zo'n realiteitsgevoel hebben als jij.

Mark Rutte plaatste zelf de foto op Facebook, waarmee hij onbedoeld een ware mediastorm ontketende. Op de foto zijn de regeringsleiders van Australië, België, Maleisië en Oekraïne te zien, aangevuld met wat volk dat er ook geen probleem in zag hun broze ego's op te vijzelen in de nasleep van de oorlogsdaad.

De foto laat een soort Bundy-yell zien en zo te zien hebben de heren en dame het prima naar hun zin. Direct naast Rutte is het opperhoofd van Oekraïne, Petro Poroshenko, te zien. Een man van wie je jezelf ten zeerste kan afvragen of hij wel tot het clubje 'vrienden' behoort.

De reden van de foto is het uitkomen van een rapport dat op 13 oktober aan het gepeupel wordt gepresenteerd. De Onderzoeksraad van Veiligheid is een dik jaar bezig geweest aan het boekwerk, dus naar alle waarschijnlijkheid hoeven we hier niet al te veel van te verwachten.

Mark Rutte heeft zelf nog niet gereageerd op de commotie.