Douwe Bob naar Songfestival 2016: 'Ik ga voor goud'

Douwe Bob vertegenwoordigt Nederland volgend jaar tijdens het 61e Eurovisie Songfestival in Stockholm. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De muzikant zegt niet zomaar mee te doen om zichzelf te promoten maar om te winnen. De selectiecommissie gaf aan dat ze door hem 'omver werden geblazen'.

Douwe Bob: "Ik schrijf songs en krijg nu de kans om mijn muziek te laten horen op het allergrootste podium van Europa, het Eurovisie Songfestival. Ik ga naar Stockholm om te winnen en ben heel heel blij dat ik het op mijn eigen manier kan doen. Het wordt een hele mooie tijd."

Douwe Bob won in 2012 het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland. Zijn debuutalbum 'Born In A Storm' verscheen in 2013 en direct daarna stond hij op Pinkpop. In mei dit jaar verscheen het tweede album van Douwe Bob dat naar de top van de hitlijsten klom. Na het duet 'Hold Me' met Anouk scoorde hij deze zomer een hit met 'Sweet Sunshine'.

Mediadirecteur Remco van Leen van AVROTROS heeft er alle vertrouwen in. "Douwe Bob is in korte tijd uitgegroeid tot een Nederlandse topartiest. Hij schrijft en componeert zijn eigen muziek en samen met zijn uitstraling zou dat op een internationaal podium hoge ogen moeten kunnen gooien. We gaan nu met z'n allen hard aan de slag, want pas als alles klopt maken we kans op de overwinning."Het nummer en de invulling van het optreden maakt Douwe Bob in 2016 bekend.

Update, 23.23 uur
Douwe Bob weet met zijn talent iets toe te voegen aan het Eurovisie Songfestival, verwacht Daniël Dekker. Samen met Cornald Maas, Jan Smit en mediadirecteur Remco van Leen van AVROTROS zat de presentator van Gouden Uren in de selectiecommissie.

"Douwe Bob heeft al bewezen dat hij goede liedjes schrijft. Het is een artiest met uitstraling, iemand die hoge ogen kan gooien op een internationaal podium als het Eurovisie Songfestival." Dat Douwe Bob weinig internationale ervaring heeft, deert Dekker niet. ''Dat geldt voor de meeste Nederlandse artiesten."

De Gouden Uren-presentator vertelt dat er meerdere gesprekken zijn gevoerd, maar dat de selectiecommissie unaniem voor Douwe Bob heeft gekozen. "Hij heeft ons omver geblazen met zijn song. De demoversie heeft hij de afgelopen dagen vervolmaakt in Spanje. En ik heb begrepen dat hij daar nog meer nieuwe liedjes heeft geschreven."

Tijd
Douwe Bob reist volgend jaar af naar Stockholm met een Engelstalig en uptempo nummer. Over de act zegt Dekker: "We kunnen nu rustig de tijd nemen om met elkaar te kijken wat we op het podium brengen. Het is een televisieshow en het moet er goed uitzien. Het is pas in mei volgend jaar, er is nog alle tijd." Jan Smit wil de tijd nemen de act en het nummer te perfectioneren. "We gaan de act klaarmaken tot wij denken 'dit moet het zijn'."

Cornald Maas zegt op Twitter zeer verheugd te zijn met de Nederlandse inzending. "Dat hij het lef en de hemelbestormende ambitie heeft'', aldus Cornald. The Common Linnets twitteren: "Douwe Bob, love it.'' "Leuk jong die Douwe Bob'', twittert songfestivalwinnares Lenny Kuhr. "En hij kan zingen. Lijkt me een goede keus. Wellicht de eerste mannelijke Nederlandse winnaar."

'We zijn een band'
Paul de Leeuw zei dinsdag in DWDD fan te zijn van Douwe Bob. "Ik vind hem geweldig, hoe hij zich manifesteert. Het is een goed besluit'', oordeelt de songfestivalkenner. "Kom niet te snel met het nummer naar buiten. Hou het lekker hot", tipte Paul de Leeuw.

Douwe Bob vertelde dat hij voor de editie van dit jaar ook al was gepolst en dat hij graag was gegaan. Wel schrok hij van de reacties van Nederland op de teleurstellende prestatie van Trijntje Oosterhuis. "Ze is zo gebasht, heel jammer."

''We zijn een band. Ik heb een sterk gevoel dat we dat we het zo moeten neerzetten, met de jongens", zei de singer-songwriter over zijn eigen act. "Ik ga voor goud."

Douwe Bob naar Songfestival
Douwe Bob naar Songfestival 2016 (Foto: BuzzE)