OM: Van der G. heeft mediaverbod niet geschonden

De broers van de vermoorde politicus Pim Fortuyn willen dat Volkert van der G. weer achter de tralies komt. Ze hebben het Openbaar Ministerie gevraagd een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating te herroepen. Van der G. is de moordenaar van hun broer. Het OM is het echter niet met hen eens.

De broers hebben hun verzoek gedaan in een brief aan hoofdofficier van justitie Theo Hofstee van het OM in Amsterdam. De brief is ook ondertekend door het Burgercomité tegen Onrecht.

Van der G. heeft volgens de broers "willens en wetens" zijn mediaverbod geschonden. Uit een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag bleek dat Van der G. opzettelijk deze voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft geschonden. Hij zou zelf met media contact hebben opgenomen.

Update, 12.55 uur
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van der G. het mediaverbod niet overtreden. Het OM deed onderzoek naar de kwestie naar aanleiding van de uitzending van Brandpunt Reporter, en komt vermoedelijk tot dit oordeel omdat het de advocaat was die contact zocht met een fotograaf en niet Van der G. zelf. Die nam vervolgens een aantal foto's die Van der G. in scene zou hebben gezet. Dat gaf de moordenaar van Fortuyn althans aan in een heimelijk opgenomen gesprek.

Update 14.14
Naar nu blijkt was het OM op de hoogte gesteld. Een van de advocaten van Van der G. had het OM op 16 juni 2014 laten weten dat er een foto werd gemaakt. De foto stond op 17 juni in de krant.

Het OM weigert te zeggen of het toestemming heeft gegeven en het wil ook niet zeggen waarom het pas dagen na de uitzending bekendmaakt dat het al lang op de hoogte was. Het OM verwijst voor vragen naar minister Ard van der Steur.

Broers Fortuyn willen Van der G. in cel
Broers Fortuyn willen Van der G. in cel (Foto: ANP)