Frank Lammers moest voor rol ongezond leven

Frank Lammers wil winnen, altijd en overal. Of het nou gaat om het Gouden Kalf waarvoor hij is genomineerd met zijn hoofdrol in de film Michiel de Ruyter, een potje Yahtzee of het vertellen van een mooi verhaal. Dat zegt de 43-jarige acteur in het AD.

De nieuwe film van Lammers, J. Kessels, opent woensdag de 35e editie van het Nederlands Film Festival. Lammers moest voor zijn personage J.Kessels roken als een ketter en vooral vette happen eten. Dat betekende zeventig sigaretten per dag en vijftien frikandellen, waaronder een rauw XXL-exemplaar dat niet in de frituur paste.

"Om te slagen moet ik wel constant 600 procent geven. Daarom rookte ik voor J. Kessels die drie pakjes per dag over mijn longen. Het zou nep ogen als ik dat niet deed. Dat Eva zei dat ik stonk, nam ik op de koop toe. Ze vond mij door die rooklucht en mijn vette haar en baard zo vies dat ze me twee maanden nauwelijks heeft aangeraakt. Een enome knauw voor mijn huwelijksleven."

Zijn gedrevenheid werkt ook door in de opvoeding van zijn kinderen. "Misschien ben ik soms te streng voor mijn kinderen. Omdat ik altijd inzet van hen verlang. Ze hoeven niets te kunnen, talent is geen verdienste. Maar wat ze doen, moeten ze zo goed mogelijk doen. Doe je best, houd ik hen voor. Mijn dochter heeft hetzelfde win-gen als ik. Bij Yahtzee is ze nog fanatieker en als ze een zes moet gooien, gebeurt dat ook."

Frank Lammers wil altijd winnen
Frank Lammers wil altijd winnen (Foto: BuzzE)