Voorraad noodvoorzieningen asielzoekers bijna op

De overvloed aan asielzoekers pleegt een forse aanslag op vrijwillige mankracht en op 'bed, bad, brood' middelen als mobiele toiletten en douchecabines, tenten, tandenborstels en bedden. Om het tekort aan vrijwilligers op te vangen wordt onder andere een beroep gedaan op de scouting, schrijft het Algemeen Dagblad.

De scoutingleden krijgen een opleiding als noodhulpverlener en worden daarna ingezet om water uit te delen, tenten op te zetten en te tolken. De scouts worden verder ook ingezet bij de Welkom Winkels. Deze winkels krijgen hun voorraad van burgers die bruikbare goederen aldaar kunnen inleveren.

Hester den Breejen van Dixi Sanitary Services zegt in het Algemeen Dagblad dat iedere nu nieuw te openen opvang maar beter kan zorgen dat het sanitair geregeld is omdat er geen Dixitoilet meer leverbaar is. De asielstroom is een winstgevend geschenk uit de hemel voor de sanitairverhuurders die een aantal magere jaren kenden.

Het Rode kruis heeft nog 750 veld- en 300 stapelbedden uit te delen, daarna is het op. De commerciële verhuurder Kapitent uit Etten-Leur is al door de volledige voorraad van 800 stapel en 200 eenpersoonsbedden heen. Tentenverhuurder Neptunus uit Limburg is in de race voor een opdracht om 3000 asielzoekers onder te brengen bij een kamp in Nijmegen. Dat is geen probleem voor het bedrijf dat nog voldoende voorraad heeft in Nederland en Polen.