Nederlander leidt deeltjesversneller

Een Nederlander komt aan het roer te staan van de grote deeltjesversneller op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Sijbrand de Jong wordt president van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN). Dat is de instelling die het enorme apparaat runt. Het CERN heeft de benoeming vrijdag bekendgemaakt.

De Jong is momenteel hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook is hij betrokken bij het onderzoeksinstituut Nikhef in Amsterdam. Voor zijn onderzoek werd hij dit jaar benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De deeltjesversneller van het CERN, de LHC, laat bouwstenen van atomen met enorme kracht op elkaar botsen. Dat moet duidelijk maken waaruit het heelal bestaat. De onderzoekers vonden in 2012 het Higgs-boson, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Dat speelt zo'n belangrijke rol dat het ook wel het God-deeltje wordt genoemd. Onderzoekers Peter Higgs en François Englert, die in de jaren zestig berekenden dat zo'n deeltje moest bestaan, kregen daarvoor in 2013 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Nederlander leidt deeltjesversneller
Nederlander leidt deeltjesversneller (Foto: ANP)