2000 mensen melden zich bij VluchtelingenWerk

De afgelopen tijd hebben ruim 2000 mensen zich bij VluchtelingenWerk gemeld als vrijwilliger. De organisatie kan veel van deze mensen goed gebruiken, zegt een woordvoerder, hoewel niet iedereen gekoppeld kan worden aan pas aangekomen asielzoekers. VluchtelingenWerk is momenteel heel druk met het uitzoeken wie op welke plek aan de slag kan en in welke functie, aldus een woordvoerder.

De organisatie die vluchtelingen helpt met de asielprocedure, gezinshereniging, taal, inburgering en andere zaken, zet hiervoor vrijwilligers in. Ook zijn er mensen die taalcoach of maatschappelijk begeleider zijn. Vrijwilligers helpen asielzoekers verder met dingen als het vinden van een huisarts, communiceren met de gemeente en de woningcorporatie en als algemene vraagbaak en luisterend oor. Het streven van VluchtelingenWerk is dat asielzoekers na een jaar zelfstandig in de maatschappij kunnen functioneren.

De organisatie is blij met de aanmeldingen, ook al betekent het meer werk. Het is volgens de woordvoerder nog een heel uitzoekerwerk welke personen op welke plek kunnen worden ingezet. "Sommige mensen kunnen drie dagen in de week werken, anderen twee uur. Verder worden vrijwilligers in hun eigen regio ingezet, waardoor niet iedereen meteen aan de slag kan."

2000 mensen melden zich bij VluchtelingenWerk
2000 mensen melden zich bij VluchtelingenWerk (Foto: ANP)