Zijlstra: grenzen sluiten is een droombeeld

Het is een illusie dat de Europese grenzen met hekken compleet kunnen worden afgesloten voor vluchtelingen. Dat betoogde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra woensdag tijdens de algemene beschouwingen.

"De grenzen sluiten is een droombeeld. Ze gaan dan via een landweggetje", zei Zijlstra. Hij probeerde de verbijsterde oppositie uit te leggen dat een veilige opvang van vluchtelingen in de landen rond Syrië ervoor moet zorgen dat ze de dure en gevaarlijke reis naar Europa niet meer maken.

Zijlstra zei dat de VVD nooit heeft voorgesteld om de Europese grenzen met hekken af te sluiten. Opvang in de regio is de oplossing en "daarmee zijn feitelijk de grenzen dicht. Het is beeldspraak. Dit is veel effectiever dan afsluiten met een hek", zei Zijlstra.

Oppositie
De oppositie begreep niets van de uitleg van Zijlstra. De VVD had toch steeds gepleit voor het sluiten van de grenzen? PVV-leider Geert Wilders zei dat terroristen helemaal geen veilige opvang in de regio willen, maar juist naar Europa willen om terreurdaden te plegen. CDA-leider Sybrand Buma noemde de belofte over dichte grenzen "de grote leugen van de VVD".

In het asielplan dat de VVD in maart presenteerde staat letterlijk: "Er zijn geen asielaanvragen meer mogelijk binnen Europa en de Europese buitengrenzen gaan dan ook echt dicht."

In Zijlstra's uitleg tijdens de algemene beschouwingen is dat dus geen fysieke afsluiting met een hek, maar zijn dichte grenzen meer een gevolg van succesvolle opvang van vluchtelingen in de regio. Maar in de notitie uit maart zijn dichte grenzen geen gevolg, maar juist een voorwaarde voor veilige opvang in de regio en moeten asielaanvragen daarmee overbodig worden.

Zijlstra: grenzen sluiten is een droombeeld
Zijlstra: grenzen sluiten is een droombeeld (Foto: ANP)