Clash Roemer - Wilders bij beschouwingen

De algemene beschouwingen, het belangrijkste politieke debat van het jaar op het Binnenhof, begonnen woensdag met een harde clash tussen SP-leider Emile Roemer en PVV-leider Geert Wilders over het vluchtelingenprobleem.

Wilders viel Roemer aan het begin van het debat aan op diens steun voor extra opvang van vluchtelingen in Nederland. Roemer gooit daarmee 'een asielbom op Nederland', zei Wilders. Roemer kaatste de bal terug door te zeggen dat Wilders altijd oorlogen en het gooien van bommen heeft gesteund. "En dan vindt u het gek dat er vluchtelingenstromen ontstaan! Wat u doet is bommen op een kruitvat gooien en dan wegkijken."

Roemer peinst er niet over om vluchtelingen in Nederland onder de brug te laten slapen. Wilders hield hem voor dat Nederlanders in dorpen niet zitten te wachten op de 'testosteronbommen' onder de vluchtelingen die het leven voor hun vrouwen en dochters onveilig zouden maken. Roemer verweet Wilders daarop dat hij haat aan het zaaien is.

Wilders wierp Roemer ook voor de voeten dat de SP asielzoekers voorrang wil geven bij huurwoningen. "U zou u moeten schamen, de SP-kiezer zal u afrekenen." Roemer wreef Wilders in dat er een tekort is aan huurwoningen door maatregelen tijdens het eerste kabinet-Rutte, die door de PVV gesteund werden.

Clash Roemer - Wilders bij beschouwingen
Clash Roemer - Wilders bij beschouwingen (Foto: ANP)