Williams tegen hogere kosten in Formule 1

Het Formule 1-team Williams zal er alles aan doen om de kosten in de Formule 1 niet verder te laten stijgen. In 2017 gaan de regels radicaal op de schop, maar dit moet volgens vice-teambaas Claire Williams niet gepaard gaan met extra uitgaven, zo laat ze aan Autosport weten.

Williams: "We hebben al een tijdje niet met de Strategy Group bij elkaar gezeten om de nieuwe regels te bespreken, maar voor de volgende vergadering staan de kosten die bij deze reglementswijzigingen horen op de agenda. Ik verwacht - en hoop - dat de kosten er niet de pan door uit rijzen, maar als dat wel zo is, zullen we ons daar fel tegen verzetten. Wij spreken ons binnen de groep altijd uit voor kostenbesparing, maar zoals bekend heeft iedereen daar zijn eigen agenda."

Met dit laatste snijdt Williams een belangrijk punt aan in de Strategy Group. Juist doordat iedere partij een ander belang heeft schaadt dit de Formule 1 en wordt vooruitgang tegengehouden. De groep bestaat naast Williams uit autosportfederatie FIA, commerciële rechtenhouder FOM en de teams Ferrari, McLaren, Red Bull Racing, Mercedes en Force India.

"Qua kostenbesparing bereiken we binnen de Strategy Group eigenlijk nooit consensus, want er zitten een aantal teams en andere partijen in die zich geen zorgen hoeven te maken om de kosten. We doen dus onze best, maar het resulteert vaak helaas in een patstelling." Hierdoor komen de kleinere teams zoals Lotus en Sauber in de financiële problemen. "Pas als we 25 tot 40 miljoen euro weten te besparen, gaat het voor deze teams echt lonen." Makkelijk is dit niet, omdat geen enkele partij met minder personeel of een ander bedrijfsmodel toe wil.