'Koudste winter sinds 50 jaar voor de deur'

Is je CV-ketel dringend aan onderhoud toe? Het is dan wellicht beter om direct een afspraak met een onderhoudsmonteur te maken, want volgens de Britse weerdienst Exacta Weather staat de koudste winter in vijftig jaar op ons te wachten. De belangrijkste oorzaak van dit koude weer is volgens deze weerdienst een vertraging in de Golfstroom. Deze zeestroom, die warm zeewater van de Caribische Zee naar Noordwest-Europa brengt, zou deze winter zodanig zwak zijn dat polaire luchtmassa's makkelijk terrein kunnen winnen.

Deze winter zou dan ook qua strengheid de winter van 1962-1963 benaderen: in Nederland nog altijd bekend vanwege de barre Elfstedentocht, gewonnen door Reinier Paping. Dergelijke weertaferelen zouden ook voor minder aangename gevolgen dan een Elfstedentocht kunnen zorgen: zo zou het bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat er tekorten aan voedsel en brandstof ontstaan, omdat transportnetwerken door het koude weer ontregeld kunnen raken.

De Golfstroom zorgt ervoor dat Noordwest-Europa, ondanks de hoge breedtegraad waarop Nederland en omstreken zich bevinden, meestal relatief zachte winters kent in vergelijking met Rusland en Canada. De opwarming van de aarde zorgt er echter voor dat steeds meer zoet water van ijskappen in de oceanen terecht komt, waardoor deze stroom ontregeld raakt. Volgens Stefan Rahmstorf, hoogleraar aan het Potsdam Institute for Climate Impact Research, zou op termijn de Golfstroom permanent vijftien tot twintig procent van zijn energie kunnen verliezen.

Deze winter weer schaatsen op natuurijs?