Links-radicaal Corbyn nieuwe Labour-leider

De 66-jarige Jeremy Bernard Corbyn is verkozen tot nieuwe leider van Labour in Groot-Brittannië. De linkse radicaal wist zaterdag in de eerste stemronde genoeg steun te vergaren om de overwinning op zich te nemen.

Corbyn kreeg in de eerste stemronde 59,5 procent van de bijna 423.000 stemmen. Hij behoort tot de radicaal-linkse vleugel van de partij en is de opvolger van de veel gematigder Ed Miliband, die na de Lagerhuisverkiezingen in mei aftrad vanwege het tegenvallende resultaat. 

Corbyn wil onder meer dat energiebedrijven en de spoorwegen weer in handen van de staat komen. Ook wil hij dat rijken meer belasting gaan betalen. Verder is hij zeer kritisch over de NAVO. Corbyn zit al sinds 1983 in het Britse Lagerhuis en stond tot dusver bekend als een kritische backbencher.

Ruk naar links
Veel partijprominenten zijn bang dat Labour onder leiding van Corbyn een ruk naar links zal maken en daarmee jarenlang uit de gunst van de kiezers zal raken, zo schrijft de NOS. De prominenten voerden de afgelopen weken fel campagne tegen Corbyn. Oud-premier en partijgenoot Tony Blair is een van de felste tegenstanders van Corbyn. De conservatieve premier David Cameron noemde hem een gevaar voor het land.

Corbyn sprak in zijn overwinningsspeech verzoenende woorden in de richting van zijn tegenkandidaten. Hij zei dat hij een eerlijker Groot-Brittannië wil. 'We hoeven ons niet neer te leggen bij ongelijkheid en armoede.'

Corbyn nieuwe leider Labour Groot-Brittanië
Corbyn nieuwe leider Labour Groot-Brittanië (Foto: ANP)