Oorlogsboeken in race voor geschiedenisprijs

Boeken over oorlog maken dit jaar kans op de Libris Geschiedenis Prijs. Drie van de vijf genomineerde boeken gaan over oorlog. De jury heeft de kandidaten bekendgemaakt.

De oorlogsboeken op de lijst zijn Eigen meester, niemands knecht van Cees Fasseur (over Pieter Sjoerds Gerbrandy, premier in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog), De stamhouder van Alexander Münninghoff (over zijn familie, onder wie zijn vader, die bij de Waffen-SS vocht) en Oorlogsenthousiasme van Ewoud Kieft (over de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog). De andere genomineerden zijn Gouden jaren van Annegreet van Bergen (over de manier waarop ons dagelijks leven is veranderd) en De schaduw van de grote broer, geschreven door Laura Starink (over de buurlanden van Rusland).

De Libris Geschiedenis Prijs gaat naar de schrijver van het beste historische boek. De jury maakt op 25 oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis bekend wie de winnaar is. Die krijgt 20.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Dik van der Meulen voor zijn boek over koning Willem III.

Oorlogsboeken in race voor geschiedenisprijs
Oorlogsboeken in race voor geschiedenisprijs (Foto: ANP)