Timmermans ziet toekomst in legale migratie

De Europese Unie moet in de toekomst meer erkende vluchtelingen toelaten. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, pleitte daar woensdag voor in Straatsburg. Hij vindt dat dat nu veel te weinig gebeurt en verwacht dat mensen dan minder vaak kiezen voor illegale migratieroutes.

"Vluchtelingen hoeven dan niet door het pijnlijke proces om al hun spullen te verkopen om de oversteek te kunnen maken", zei Timmermans."Het is veel humaner om ze te laten komen van de plaats waar ze verblijven, in plaats van dat ze een gevaarlijke reis met mensensmokkelaars moeten ondernemen."

De Europese Commissie stelde voor de zomer voor dat EU-landen 20.000 erkende vluchtelingen opnemen, vooral Syriërs uit vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. EU-lidstaten zegden in juli ruimschoots toe dit aantal te hervestigen.

Werknemers

"We moeten laten zien dat het werkt, dus je begint met een relatief klein aantal", zei Timmermans, verwijzend naar de weerstand in veel lidstaten tegen de komst van vluchtelingen. De VN-vluchtelingorganisatie UNHCR stelt dat er 300.000 Syriërs die als vluchteling zijn erkend moeten worden opgenomen.

Nederland neemt jaarlijks gemiddeld 500 van dergelijke migranten op en voldoet daarmee ruimschoots aan de 732 die de Europese Commissie voor twee jaar in gedachten heeft.

Een van de redenen om een grotere groep legale migranten binnen te laten is dat Europa volgens de commissie binnenkort behoefte heeft aan een groot aantal werknemers, onder meer vanwege de vergrijzing.

Timmermans ziet toekomst in legale migratie
Timmermans ziet toekomst in legale migratie (Foto: ANP)