Aylan's vader geeft Canada schuld dood gezin

Abdullah Kurdi, de vader van de vorige week verdronken Aylan, voelt zich absoluut niet schuldig aan de dood van zijn vrouw en kinderen. Hij houdt Canada hiervoor verantwoordelijk.

Kurdi vertrok eerst in zijn eentje naar Turkije om daar werk te kunnen vinden. Toen er bombardementen begonnen in Kobani, haalde hij ook zijn vrouw en kinderen naar Istanbul. Hij verdiende daar 800 lira, net voldoende om de huur te kunnen betalen en te eten. Dit vond hij echter niet genoeg en hij veranderde van baan. Nadat hij begon met metselen, kreeg hij medische kosten vanwege lichamelijke klachten.

De medische hulp was voor hem niet voldoende en toen hij ook nog een nieuw gebit wilde, bood zijn zus geld aan. Het geld kon echter niet in een keer overgemaakt worden, dus wilde Kurdi emigreren met als einddoel Canada.

De bootreis werd zijn vrouw en kinderen fataal. Hij geeft Canada hiervoor de schuld, omdat zij zijn aanvraag zouden hebben verworpen. 'De Canadese autoriteiten hebben mijn aanvraag verworpen. Ze hebben nooit toestemming gegeven, ondanks dat we financiële steun van meer gezinnen ontvingen'. Zijn zus zei eerder dat Kurdi nooit een aanvraag heeft gedaan.

Kurdi zei: 'Ik hoop dat de wereld heeft geleerd van de dood van mijn gezin. De oorlog in Syrië moet zo snel mogelijk worden beëindigd. Ik hoop dat er iets verandert in de Arabische landen'.

Canada heeft Kurdi uitgenodigd, maar nu hoeft het niet meer voor hem. Hij heeft blijkbaar geen nieuw gebit meer nodig.