Geen verkeersboete meer voor diplomaten

Buitenlandse diplomaten die hier verkeersovertredingen begaan, krijgen geen verkeersboete meer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had juist eerder ingezet op een hardere aanpak van diplomaten die hun boetes niet betaalden.

Het Gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden heeft in hoger beroep geoordeeld dat buitenlandse diplomaten geen boetes kunnen worden opgelegd omdat het in strijd is met het Verdrag van Wenen. Het Openbaar Ministerie besloot daarop geen verkeersboetes meer op te leggen aan personen of organisaties die diplomatieke immuniteit genieten.

Volgens ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag in een brief aan de Kamer is hiermee "een uiterst complexe situatie" ontstaan. Er wordt nu gekeken of diplomaten een 'notificatie' kan worden gestuurd dat zij de wet hebben overtreden.

In 2013 ontstond opschudding toen bleek dat buitenlandse diplomaten op grote schaal hun boetes niet betaalden. Toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) besloot daarop maatregelen te nemen tegen diplomaten die de Nederlandse wet en regels niet respecteerden.

Geen verkeersboete meer voor diplomaten
Geen verkeersboete meer voor diplomaten (Foto: ANP)