Zandstorm Midden-Oosten kost en spaart levens

Delen van het Midden-Oosten hebben dinsdag te kampen met een zware zandstorm. In Syrië kwamen door ademhalingsproblemen zes mensen om, waaronder twee kinderen. Honderden moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. In Libanon eiste het zand twee levens en belandden 750 mensen in het ziekenhuis.

Een volgens ooggetuigen ongekend zware zandstorm verspreidt het Syrische woestijnzand over de hele regio, waaronder de Libanese hoofdstad Beiroet en delen van Israël en Cyprus. In het door IS gecontroleerde Deir al-Zor in het oosten van Syrië kunnen de ziekenhuizen geen mensen meer opnemen. Daarentegen zijn de luchtaanvallen in dat land juist nagenoeg tot stilstand gekomen door de weersomstandigheden.

In Israël werden vluchten op Tel Aviv en Eilat aan de Rode Zee geannuleerd. Zelfs op Cyprus werd vliegverkeer omgeleid omdat de luchthaven van Larnaca in het oosten van het land dicht moest. Het zicht was daar slechts 200 meter. "We hebben zandstormen gehad, maar niet zo hevig. Het is zeer zeldzaam voor deze tijd van het jaar", zei een woordvoerder van het Cypriotisch weerkundig instituut.

Stofstormen komen er in de zomer vaker voor, maar blijven meestal beperkt tot Irak en de Golfregio.

Zandstorm Midden-Oosten kost en spaart levens
Zandstorm Midden-Oosten kost en spaart levens (Foto: ANP)