Hypotheken voor flexwerkers op basis van test

Er is weer een nieuw initiatief om flexwerkers en uitzendkrachten aan een hypotheek te helpen. Vier marktpartijen, waaronder bemiddelaar De Hypotheekshop, houden een proef waarbij mensen zonder vast contract in aanmerking komen voor een hypotheek op basis van hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze baseren zich daarbij op een onlinetest die is ontwikkeld door het Rotterdamse onderzoeksbureau Intelligence Group.

Het is voor mensen zonder vast contract nog altijd erg moeilijk om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. Banken hanteren doorgaans de voorwaarde dat iemand een vast contract moet hebben.

Een van de deelnemers is Obvion Hypotheken. Die partij startte eerder al met het verstrekken van hypotheken aan flexkrachten, wanneer uitzendorganisatie Randstad voor hen een verklaring zou afgeven met de verwachting dat zij in de toekomst ten minste hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven. Dit papiertje diende als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek.

Idee achter de nieuwe onlinetest is dat door alle veranderingen op de arbeidsmarkt een vast contract tegenwoordig ook geen echte garantie meer biedt voor de toekomst. Bij Intelligence Group hebben ze daarom een vragenlijst ontwikkeld die hypotheekverstrekkers een betere inschatting kan geven van iemands werkzekerheid. De initiatiefnemers trekken een halfjaar uit om de nieuwe opzet te onderzoeken.

Hypotheken voor flexwerkers op basis van test
Hypotheken voor flexwerkers op basis van test (Foto: ANP)