Buitenlandse interesse voor ADE

's Werelds grootste conferentie op het gebied van dancemuziek, het Amsterdam Dance Event (ADE), staat volop in de belangstelling van buitenlandse partijen die het evenement naar hun land willen halen. "We worden continu gebeld om in andere landen iets op te zetten," vertelt ADE-directeur Richard Zijlma. De organisatie is volgens Zijlma op dit moment in gesprek met zes partijen, al wil hij niet zeggen om welke regio's het gaat.

ADE sloot zondag haar programma af op Aruba, het eerste buitenlandse uitstapje van de organisatie. Onder de noemer ADE Global Sessions verzorgde het daar het conferentiegedeelte van het Electric Festival, het grootste dance-evenement op het eiland.

De komende weken is de stichting niet bezig met buitenlandse plannen; alles staat nu in het teken van het Amsterdam Dance Event in eigen land van 14 tot en met 18 oktober. Het is de twintigste editie van de conferentie. Zijlma heeft in zijn vijftien jaar als directeur de dancewereld enorm zien veranderen. "Natuurlijk heeft de opkomst van internet en social media daar een grote rol in gespeeld. Alles is daardoor zo open geworden. Dj's delen tegenwoordig alles, tot hun playlists aan toe. Dat was vroeger ondenkbaar: dj's plakten toen hun lp's af zodat niemand zag welke track ze draaiden. Twintig jaar geleden was een dj's platenkoffer zijn grootste schatkist. Nu is een flink aantal volgers op social media hun grootste goed."

Beats
ADE kent dit jaar een nieuw onderdeel, ADE Beats, een conferentie- en showcaseprogramma over hiphop, bass en beats. Het platform is de opvolger van Rotterdam Beats. Sprekers bij ADE Beats zijn onder meer de Jamaicaanse dancehallmuzikant Mr. Vegas, hiphop-pionier Kenny 'Dope' Gonzales, de Nederlandse dj Chuckie en dj Moortje, grondlegger van de bubbling, zo onthult Zijlma. Volgens de directeur hebben deze muziekstromingen een cruciale rol gespeeld in de Nederlandse dance.

"Omdat er veel mensen met een Caribische achtergrond in Nederland wonen, heeft dat geluid er bij ons altijd ingezeten. En het zit in het dna van de elektronische muziek om inspiratie te zoeken in andere genres, te luisteren naar wat er speelt. Het enorme succes van de Nederlandse dancesound hebben we te danken aan onze multiculturele samenleving."

Buitenlandse interesse voor ADE
Buitenlandse interesse voor ADE (Foto: BuzzE)