Hansen finisht na peloton, maar wint bizarre etappe

Wielrenner Lasse Norman Hansen heeft zondag op bizarre wijze de vijfde etappe van de Tour of Alberta gewonnen. De Deen kwam alleen over de streep na ruim 206 kilometer fietsen van Edson naar Spruce Grove. In de stromende regen sprong hij op een van de modderstroken met de finish in zich weg uit de kopgroep, waarna zich een vreemd scenario ontvouwde.

Hansen werd achtervolgd door de Noor Sven Erik Bystrom van Katusha, maar die nam een verkeerde afslag met nog enkele kilometers te gaan. Het peloton dat vlak achter de Noor zat nam diezelfde afslag, waarna een motorrijder ze moest vertellen dat ze verkeerd zaten en dat de hele groep rechtsomkeert moest maken. 

Het peloton kwam op die manier met nog meer achterstand op Hansen het lokale rondje op, dat twee keer moest worden gereden. De organisatie besloot echter om het peloton dan maar één rondje te laten rijden, maar Hansen moest wel de volledige route afleggen. Het gevolg was dat het peloton over de finish reed, met kort daarachter de winnende Hansen. Dit was Laurent Didier nog even ontgaan: de Luxemburger was weggesprongen uit het peloton, kwam als eerste over de finish en dacht - niet geheel onlogisch - dat hij gewonnen had.

Na zo'n 20:00 minuten is te zien dat het peloton verkeerd zit en om moet draaien (Bron: YouTube)

De leiding van de Ronde van Alberta besloot de race te neutraliseren, zodat Bauke Mollema maandag tijdens de zesde en laatste etappe de gele leiderstrui draagt en er geen verschillen in het klassement worden opgenomen na de vijfde rit.

Wielrenner Hansen boekt vreemde zege
Wielrenner Hansen boekt vreemde zege (Foto: ANP)