'Geen speciale EU-top over vluchtelingen'

Ondanks oproepen van Oostenrijk en Duitsland komt er geen speciale top over vluchtelingen van de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie. Een woordvoerder van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, verklaarde zondag dat er geen ingelaste top over de vluchtelingencrisis wordt georganiseerd.

Het onderwerp migratie wordt behandeld bij de eerstvolgende reguliere top, op 15 en 16 oktober. Zaterdag drong de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier aan op een speciale bijeenkomst. Zondag deed de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann dat ook. Beide landen hadden dit weekeinde de handen vol aan de doorstroom en opvang van ontheemden die vanuit Hongarije via Oostenrijk naar Duitsland reisden.

Op maandag 14 september komen de EU-minister van Binnenlandse Zaken al bij elkaar om te praten over de vluchtelingen. Mogelijk volgt daarna, nog vóór de top op 15 en 16 oktober, een meeting van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken met die van Buitenlandse Zaken.

Medio november praten Europese en Afrikaanse regeringsleiders op Malta over de vluchtelingen, tijdens een top die puur in het teken van dat vraagstuk staat.

Tienduizend
Oostenrijk denkt dat zondag zo'n tienduizend vluchtelingen via dat land naar Duitsland zullen reizen. Die komen dan bovenop de elfduizend ontheemden die volgens de autoriteiten zaterdag al vanuit Hongarije via onder andere Wenen naar Duitsland zijn gegaan.

Zaterdag werd bekend dat de grens tussen Hongarije en Oostenrijk in de nacht van zaterdag op zondag dicht zou gaan. Dat lijkt nu niet te zijn gebeurd. Zondagochtend zijn 2200 migranten in Oostenrijk op de trein naar Duitsland gestapt. Voor de hele dag staan veertig treinen op het programma, waaronder enkele speciale treinen, en twintig busritten.

'Geen speciale EU-top over vluchtelingen'
'Geen speciale EU-top over vluchtelingen' (Foto: ANP)