'Hongarije biedt vluchtelingen bussen aan'

De Hongaarse regering wil zo'n honderd bussen inzetten om vluchtelingen de mogelijkheid te bieden naar de grens met Oostenrijk te gaan. Volgens Janos Lazar, de rechterhand van premier Viktor Orban, kunnen ook alle vluchtelingen die nu op de snelwegen lopen, worden opgepikt en afgezet.

Vanuit Hongarije rijden sinds donderdag geen treinen meer naar Oostenrijk. Het leidde ertoe dat honderden vluchtelingen dan maar te voet naar het westen gingen vanaf station Keleti, in Boedapest. Dat is een reis van zo'n 180 kilometer. Ook de mensen die nog steeds op dat station staan te wachten, mogen met bussen mee.

Lazar zei wel dat het voor de vluchtelingen niet betekent dat zij automatisch Oostenrijk binnen mogen. "Het is wachten op een antwoord van de Oostenrijkse regering", zei hij op een persconferentie. Er lopen naar schatting zo'n 1200 vluchtelingen over de snelwegen naar Oostenrijk. Op station Keleti wachten nog eens duizenden mensen. Veel vluchtelingen zijn van plan om via Oostenrijk naar Duitsland te reizen.

'Hongarije biedt vluchtelingen bussen aan'
'Hongarije biedt vluchtelingen bussen aan' (Foto: ANP)