Miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen

Naguib Sawiris, een steenrijke zakenman uit Egypte, heeft wellicht een (tijdelijke) oplossing voor de honderduizenden vluchtelingen die de Middelandse Zee over proberen te steken, op zoek naar geluk. De miljardair is bereid om een van de verlaten eilanden voor de kust van Italië of Griekenland op te kopen, het onafhankelijk te laten verklaren en er de vluchtelingen op te vangen.

Volgens Sawiris, die de kosten tussen de 10 en 100 miljoen schat, is het een haalbare kaart. De grootste kostenpost is het opzetten van de infrastructuur op het eiland, zo verklaart hij tegen over het Franse persbureau AP. Aangezien Griekenland delen van het staatsbezit gedwongen moet verkopen, lijkt de aankoop van een eiland het minste probleem.

Hij is enthousiast over het plan zo lijkt het: “Er komen tijdelijke verblijven om de mensen onder te brengen en vervolgens geef je hen werk in de bouw van woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen.” Zodra de situatie in het thuisland is verbeterd, kunnen de vluchtelingen huiswaarts keren, mochten ze dat willen.