Erdogan: 'Europa maakt van zee vluchtelingengraf'

Europa maakt van de Middellandse Zee een vluchtelingengraf. Dit zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan donderdag. "De EU is door zijn beleid medeschuldig aan de dood van elke vluchteling die om het leven komt. In de Middellandse Zee zijn niet alleen vluchtelingen verdronken, maar is ook onze medemenselijkheid verdronken", zei hij.

Premier Ahmet Davutoglu zei dat "de Europese leiders moeten begrijpen dat de vluchtelingencrisis geen juridische of politieke kwestie is, maar dat het gaat om de toekomst van de menselijkheid". Hij wees op dood van Aylan, een jongetje dat woensdag samen met zijn broertje en moeder verdronk tijdens een poging een Grieks eiland te bereiken. Het lijk werd gefotografeerd nadat het was aangespoeld op de Turkse kust. "De dood van Aylan is een gevolg van vergaderingen in hoofdsteden en de koude kamers in Brussel", klaagde de Turkse premier.

Turkije heeft sinds 2011 al circa anderhalf miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opgenomen. De EU, die meer dan 500 miljoen inwoners telt en 5,5 keer groter is dan Turkije, worstelt dit jaar met de opvang van ergens tussen een half miljoen en een miljoen vluchtelingen.

'Europa maakt van zee vluchtelingengraf'
'Europa maakt van zee vluchtelingengraf' (Foto: ANP)