'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet veel meer doen om de Nederlandse varkensboeren te helpen. VVD en CDA zullen daar donderdag op aandringen in een debat met de PvdA-staatssecretaris.

De sector staat financieel onder druk, onder meer door de boycot door Rusland, door lage vleesprijzen en door veel regelgeving. De boeren hebben acties aangekondigd, nadat ze vorige week bot vingen in hun verzoek aan Dijksma om de lasten te verlichten.

VVD en CDA hebben oog voor de noden van de boeren en vinden dat het kabinet meer moet doen. VVD-Kamerlid Helma Lodders ergert zich vooral aan de extra regels die Dijksma volgens de liberalen bovenop de Europese regelgeving heeft gelegd. "Wat de VVD betreft zijn de extra regels van Dijksma onwenselijk en onnodig, schrappen is de enige juiste oplossing."

Dramatisch

CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de situatie voor de varkenshouders dramatisch. Hij wijst vooral op de gevolgen van de wederzijdse boycot tussen Europa en Rusland waardoor de boeren hun vlees niet in Rusland kwijt kunnen. ,,Dat was een politiek besluit. Nu moet de politiek meedenken aan een oplossing voor de boeren." Geurts denkt onder meer aan het verlagen van de kosten voor (export-) keuringen. Die lopen per bedrijf snel op tot 10.000 euro.

Geurts heeft harde kritiek op Dijksma. "Ze is slim en stelt dat het dierenwelzijn in het geding is. Ze hoopt daarmee critici in de Kamer de wind uit de zeilen te nemen. Maar de Nederlandse varkenssector is de top in de wereld op het gebied van dierenwelzijn."

'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren'
'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren' (Foto: ANP)