Geschokte reacties na aanspoelen dood kind

Foto's van een verdronken kind in een felrood T-shirt aan de Turkse kust hebben geleid tot emotionele reacties. Op de beelden is te zien hoe het overleden jongetje op zijn buik ligt in de branding bij de populaire badplaats Bodrum en hoe hij wordt weggedragen door een hulpverlener.

Het kind stierf waarschijnlijk tijdens de overtocht naar het Griekse eiland Kos, samen met andere opvarenden van zijn boot. Volgens Turkse media gaat het om de driejarige Aylan Kurdi uit Syrië. Ook zijn vijfjarige broer zou de overtocht niet hebben overleefd.

De jongen zou afkomstig zijn uit Kobani, vlakbij de grens met Turkije. De stad was enkele maanden geleden nog het toneel van zware gevechten tussen terreurbeweging Islamitische Staat en Koerdische strijders.

De foto's verspreidden zich snel over het internet. Ook veel Nederlandse twitteraars reageerden geschokt: "Zo'n triest beeld terwijl Europese landen bekvechten over opvang. Hoe leg ik dat mijn kinderen uit", klonk het. "Als deze foto's je niet raken, dan heb je geen hart", concludeerde een andere Twitteraar.

Geschokte reacties na aanspoelen dood kind
Geschokte reacties na aanspoelen dood kind (Foto: ANP)