Moslimvoorzitter voetbalclub verbiedt alcohol

De Belgische voetbalclub SC Vilvoorde heeft een primeurtje. Maar niet eentje waar de gemiddelde Belg van gaat glimlachen. Alcohol is namelijk haram op de club. Ouders, voetballers en supporters kunnen na afloop van een wedstrijd hooguit van een cola of een chocomelletje genieten.

Zowel voorzitter Carim Fnine als de rest van het bestuur zijn moslims, maar naar eigen zeggen heeft deze opmerkelijke beslissing helemaal niets met de religie van de vrede te maken. Dat het verbieden van het drinken van een welverdiend biertje behoorlijk goed aansluit bij het islamitische gedachtegoed berust louter op toeval en heeft er absoluut niets mee te maken.

"Het heeft helemaal niets met godsdienst te maken", aldus de veelbesproken voorzitter. "Toen deze club werd opgericht, is beslist dat de jeugdploegen centraal zouden staan. En drinken en roken is volgens ons niets voor de jeugd. Ook roken in de buurt van de kantine hebben we verboden. Daarvoor moet je 40 meter verderop gaan staan."

Carim zag toaal niet aankomen dat er zoveel commotie zou ontstaan over zoiets belangrijks banaals. Zelfs het gemeentebestuur bemoeit zich er nu mee. De Schepen van Sport (een soort wethouder) Kevin Vincke houdt zich persoonlijk met de materie bezig. "Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om te drinken wat hij of zij wil, dus ook een pintje bier. Ik ben zelf opgegroeid in het voetbal en heb nooit anders geweten dat er na de match een pint werd gedronken", vindt Kevin.

Ook de tegenstanders van de club zijn niet erg te spreken over de maatregel. "Lachen en zeveren na de match met een pintje in de hand hoort gewoon bij de voetbalcultuur", vertelt een speler van een van club die bij SC Vilvoorde in de competitie zit. "Uit beleefdheid zijn we een stuk taart gaan eten met de thuisploeg. Maar daarna zijn we snel naar de tennisclub ernaast getrokken om enkele pinten te gaan pakken."

15% van de inwoners van Vilvoorde heeft een islamitische achtergrond. 85% niet.

Nee geen water, JA wel bier