EU praat over onderscheid vluchtelingen en migranten

Ministers van Binnenlandse Zaken van van EU-landen komen op 14 september in Brussel samen om te praten over de problemen met vluchtelingen in Europa. Ze bespreken dan onder meer de wens van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië om in Griekenland en Italië grote vluchtelingencentra te openen.

In die centra moet onderscheid worden gemaakt tussen vluchtelingen die asiel kunnen krijgen en migranten die om economische redenen naar Europa komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de economische migranten sneller teruggestuurd moeten worden.

De drama's die gepaard gaan met de komst van vluchtelingen naar Europa stapelden zich de afgelopen dagen weer op. Ten oosten van hoofdstad Tripoli spoelden zondag zeven lijken aan. Ze waren afkomstig van een gezonken vluchtelingenboot. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er op de boot zaten.

Vuurgevecht
Op de Egeïsche Zee, tussen Turkije en Griekenland, is een 17-jarige vluchteling omgekomen bij een vuurgevecht tussen een patrouilleboot en mensensmokkelaars op een vluchtelingenboot, zo werd zondag bekend.

Drie kleine kinderen, die vrijdag van de dood werden gered uit een vrachtwagen in Oostenrijk , zijn zondag weer op pad gegaan. De kinderen van vijf en zes jaar oud zaten samen met 23 andere vluchtelingen opeengepropt in de laadruimte van een bestelwagen. Agenten hadden het voertuig aangehouden omdat ze het niet vertrouwden. Volgens een arts waren de kinderen bijna doodgegaan door uitdroging. Familieleden namen de kinderen na twee dagen weer mee uit het ziekenhuis omdat ze hun reis naar Duitsland wilden vervolgen.

Vijfde verdachte
De Hongaarse politie heeft zaterdagavond een vijfde verdachte opgepakt die te maken zou hebben met de vluchtelingentragedie die aan 71 mensen het leven kostte. Het zou gaan om een Bulgaar. De andere verdachten zijn ook Bulgaren en een Afghaan. De vluchtelingen werden afgelopen donderdag dood gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Ze waren gestikt.

Oostenrijk heeft besloten de controle op inreizende vrachtwagens aan de oostgrens te verscherpen naar aanleiding van de vluchtelingenstroom.

EU-ministers praten over vluchtelingen
EU praat over onderscheid vluchtelingen en migranten (Foto: ANP)