'Noem vluchtelingen geen migranten meer'

De BBC heeft een oproep tot Newspeak gekregen. De Britse mediagigant is verzocht om in plaats van een 'migrantencrisis' voortaan te spreken over 'vluchtelingencrisis'.

De oproep is gedaan via de petitie-site Change.org. Een handig werktuig om je mening en die van anderen kenbaar te maken. De site wordt onder andere gebruikt door Amnesty International stemmen op te halen tegen allerlei wantoestanden.

Volgens de petitie dekt het woord 'migrant' niet de lading over wat er aan de hand is. Alleen wanneer de juiste woorden gebruikt worden, kan er tot een oplossing komen, volgens petitiestarter Zinon Zygkostiotis.

Het woord migrant zou namelijk 'iemand die verhuist van het ene land naar het andere, op zoek naar werk en betere leefomstandigheden' betekenen. Terwijl vluchteling 'iemand is die gedwongen is zijn eigen land te verlaten om aan oorlog of vervolging te ontkomen'. Als we de tekst van de petitie mogen geloven, is dit het geval bij vrijwel alle vluchtelingen/migranten die Europa binnen komen drijven. De meeste zouden op vlucht zijn voor een oorlog en dan met name de burgeroorlog die Syrië al jaren teistert.

De mensen achter de petitie vinden dat de media de vluchtelingen vaak ontmenselijken door ze als migranten te omschrijven. Hier zou verandering in komen door andere bewoordingen te gebruiken waardoor ze meer als mens gezien zouden worden.

De petitie heeft zijn pijlen gericht op de BBC omdat dit het meest invloedrijke nieuwsmedium is dat ze konden bedenken. Inmiddels ondersteunen zo'n 30.000 mensen de oproep.

Welkomstmars voor vluchtelingen in Duitsland (Twitter) (Foto: Twitter)