Meer mensen met bijstandsuitkering

Hoewel de arbeidsmarkt herstelt, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de eerste twee kwartalen van dit jaar groeide het aantal mensen met een bijstandsuitkering tot 447.000. Dat zijn er 5000 meer dan in het eerste kwartaal.

De aanwas van de uitkeringen gaat wel minder snel. Er kwamen er 4 procent meer bij. In 2013 groeide het aantal met 8 procent en vorig jaar ruim 6 procent. Bij de 45-plussers neemt het aantal bijstandsgerechtigden het meest toe, bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst.

Een op de tien bijstandsgerechtigden heeft een betaalde baan. Zij krijgen een aanvullende bijstandsuitkering. Naarmate iemand langer in de bijstand zit, komt de combinatie van baan en bijstandsuitkering minder voor.

Het aandeel bijstandsontvangers met een baan verschilt per gemeente. De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en Maastricht hebben met 8 tot 9 procent het kleinste percentage werkende bijstandsontvangers. In Apeldoorn, Emmen, Zwolle en het Westland (14 procent) hebben de meeste mensen met een uitkering een baan.

Meer mensen met bijstandsuitkering
Meer mensen met bijstandsuitkering (Foto: ANP)