Sintnicolaas zakt terug op WK na mislukt hoogspringen

Atleet Eelco Sintnicolaas is op het WK in Beijing zeer sterk begonnen aan de tienkamp. Na drie onderdelen staat de Nederlander op de vierde plaats, wat uiteraard nog niet veel zegt, maar hij ligt ruim voor op zijn schema van het Nederlands record.

In 2012 kwam hij in Götzis tot 8506 punten, waarbij hij de tienkamp opende met een tijd van 10,77 seconden op de 100 meter en afstanden van 7,27 meter bij het verspringen en 14,20 meter bij het kogelstoten, goed voor 2531 punten. In Beijing begon de 28-jarige Nederlander met een evenaring van zijn persoonlijk record op de 100 meter: net als eerder dit jaar in Hoorn snelde hij naar 10,62 seconden, dit keer echter met tegenwind. Bij het verspringen ging het iets minder goed, maar met 7,50 meter - 15 centimeter onder zijn record - mocht Sintnicolaas tevreden zijn. Ook het kogelstoten ging bijzonder goed: met 14,65 meter benaderde hij zijn dit jaar gegooide persoonlijk record tot op twee centimeter. Het levert de Nederlander voorlopig een totaalscore op van 2650 punten, ver boven zijn nationale record.

Sintnicolaas vliegt naar een prima 7,50 meter bij het verspringen in Beijing (Foto: Getty)

Aan de leiding gaat de Amerikaan Ashton Eaton, de regerend olympisch kampioen. Hij snelde op de 100 meter naar 10,23 seconden, sprong vervolgens met 7,88 meter ook bij het verspringen naar de winst en stootte de kogel naar 14,52 meter. Het leverde hem een totaal van 2830 punten op, 75 punten minder dan zijn wereldrecordschema. Op dat schema valt voor Eaton vooral op dag twee veel te winnen, dus een wereldrecord is zeker nog niet uitgesloten. De Canadees Damian Warner staat vooralsnog op plek twee, onder meer te danken aan een blessure van Trey Hardee. De Amerikaanse oud-wereldkampioen was vooral bij het kogelstoten in zeer slechte doen en kwam slechts tot 10,20 meter, waarmee hij direct kansloos was voor een goede klassering. 

Door het wegvallen van Hardee en het goede optreden van Sintnicolaas behoort een bronzen medaille plotseling tot de mogelijkheden. De resterende zeven onderdelen in acht nemend lijkt hij daar vooral concurrentie te krijgen van de Rus Ilya Shkurenyev en het Duitse trio Michael Schrader, Rico Freimuth en Kai Kazmirek. Namens Nederland doet ook Pieter Braun mee, maar hij maakt vooralsnog weinig indruk en staat achttiende. Om 10.15 uur begint het hoogspringen, het vierde onderdeel.

Update 13.55 uur

Het hoogspringen is voor Eelco Sintnicolaas uitgelopen op een flinke teleurstelling. Hij kwam niet hoger dan 1,92 meter, waarmee hij erg veel punten liet liggen op zijn zogenaamde prognose. Daarin staat hij nog wel binnen het bereik van de medailles, maar met name de Rus Ilya Shkurenyev - die 2,10 meter sprong - lijkt nu een grote concurrent. Ashton Eaton sprong 2,01 meter en gaat ruimschoots aan de leiding, met nog altijd een wereldrecord als mogelijkheid. Damian Warner uit Canada lijkt na zijn 2,04 meter af te stevenen op het zilver.