Voortaan MBO-diploma nodig als vuilnisman

Dan hadden ze maar een vak moeten leren. Een vroeger veelgehoorde kreet als de vuilniswagen voorbij reed. Binnenkort gaat die vlieger niet meer op, aangezien de SPA Groep in Bodegraven een nieuwe opleiding op MBO-niveau heeft ontwikkeld: Allround medewerker afvalbeheer.

Wouter Jansen, manager, geeft aan dat er veel veranderd is in de afvalsector en dat de opleiding nodig is om de vuilnismannen (en vrouwen) met voldoende kennis hun werk te laten doen. Jansen: “De oude vuilnisman is nu een specialist, die meer moet kunnen dan je zou zeggen.” De vuilnisman van tegenwoordig loopt niet meer achter de auto aan om er wat vuilniszakken in te gooien, maar moet een complexe machine met grijparmen kunnen bedienen om de ondergrondse containers te kunnen legen. De wagens van tegenwoordig kosten dan ook geen tachtigduizend euro meer, maar eerder anderhalve ton.

Imagoprobleem

Volgens Jansen kampt de afvalsector met een imagoprobleem. Het beroep is verre van chic, en valt ook niet op, maar het is een belangrijke factor binnen de huidige economie waar een hoop geld mee gemoeid is. Er werken 24.000 mensen in de sector. Als de straatmedewerkers één dag staken is dat meteen zichtbaar aldus Jansen in dagblad Trouw.

Tijdens de nieuwe opleiding komen onder andere de vakken nieuwe ophaaltechnieken, communicatie met bewoners en rekenen aan bod. Ook wordt er lesgegeven in circulaire economie. Na het afronden van de opleiding kunnen studenten eventueel doorstromen naar een hbo-opleiding zoals milieuwetenschap.