Surinaamse regering pakt corruptie aan

De nieuwe Surinaamse regering van Desi Bouterse lijkt serieus werk te maken van haar belofte om corruptie en misbruik van staatsgeld uit te bannen. Woensdag zijn twee hooggeplaatste overheidsfunctionarissen tijdelijk uit hun functie gezet. Dit geeft het Openbaar Ministerie de ruimte om onderzoek te doen.

Het gaat om de directeur van het elektriciteitsbedrijf en een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie en Politie. Haar afdeling zou geld vragen aan buitenlanders die een verblijfsvergunning aanvragen. Bij het elektriciteitsbedrijf gaat het vooral om vermoedens van fraude bij grote aankopen.

In de top van Staatsolie, ook een staatsbedrijf, zijn vijf mensen op non-actief gezet. Zij zouden dienstverleners hebben afgeperst.

Bij de ondertekening van het regeerakkoord begin augustus kondigde Bouterse een keihard anti-corruptiebeleid en een betere controle op staatsuitgaven aan. Dit is hard nodig, omdat de regering Bouterse I de afgelopen vijf jaar veel meer geld heeft uitgegeven dan er binnen kwam.

Surinaamse regering pakt corruptie aan
Surinaamse regering pakt corruptie aan (Foto: ANP)