Treinschutter verdacht van 'terroristische moordpogingen'

De man die vrijdag op mensen schoot in de trein van Amsterdam naar Parijs, wordt door de Franse justitie aan een strafrechtelijk onderzoek onderworpen. Hij wordt verdacht van pogingen tot moord met terroristische doeleinden. Dit heeft aanklager François Mollin dinsdag bekendgemaakt.

De schutter, de 25-jarige Ayoub el-Khazzani, bezocht kort voor hij in Brussel met een eerste klaskaart in de Thalys-trein stapte, een jihadistische site. De nu officieel van terrorisme verdachte Marokkaan is dinsdagmiddag in Parijs voor de rechter geleid.

Mollin zei dat el-Khazzani behalve een Oost-Duits automatisch geweer ook een mes, een fles met benzine, een automatisch pistool en een heleboel munitie bij zich had. Justitie meent dat de verdachte een terroristische aanslag heeft voorbereid.

Hij werd door andere reizigers overmeesterd toen hij met zijn wapentuig in actie kwam. El-Khazzani heeft verklaringen afgelegd waarmee hij duidelijk wil maken geen terroristische maar criminele doeleinden te hebben gehad. Hij spreekt volgens Mollin ook tegen dat hij 4 juni vanuit Antakya in Turkije naar Europa is gevlogen. Antakya ligt vlakbij de Syrische grens.

Onderzoek naar terroristische moordpogingen
Treinschutter verdacht van 'terroristische moordpogingen' (Foto: ANP)