Thalysterrorist blijkt hongerige zwerver

De islamterrorist die vrijdag probeerde in de Thalys van Amsterdam naar Parijs een bloedbad aan te richten zou eigenlijk alleen maar honger hebben gehad en mensen hebben willen overvallen om van de opbrengst een maaltijd te kunnen kopen.

Tenminste, dat beweert de arme donder zelf. Zijn advocate beweert dat de man ondervoed was en alleen maar rijke mensen wilde overvallen om eten te kunnen kopen. Kennelijk was het 'gewoon' stelen van een halfje brood nooit in hem opgekomen, en was het regelen van een AK-47 en voldoende munitie een stuk eenvoudiger.

De man, Marokkaan Ayoub El Kahzzani, is volgens zijn advocaat 'hoogst verbaasd over de beschuldiging dat hij een terroristische aanslag wilde plegen'.

De man beweert ook dat hij de wapens had gevonden in een park in Brussel. Hij was alleen van plan geweest om passagiers met de wapens te bedreigen en ze te gebruiken om het raam kapot te schieten om te kunnen ontsnappen na zijn daad, zegt hij.

De advocaat voegde daar zondag aan toe dat haar cliënt er fysiek zwak en vermagerd uitziet. "Alsof hij ondervoed is'', zei ze tegen de Franse zender BFMTV. Hij zou dakloos zijn geweest en meestal overnachten in het station Gare du Midi in Brussel. Andere daklozen in Brussel hadden tegen hem gezegd dat de trein van Amsterdam naar Parijs "vol zat met rijke mensen''. Met de buit van de overval hoopte hij eten te kunnen kopen, aldus de raadsvrouw.

Gelukkig zal hij de komende 25 jaar voldoende voedsel krijgen, dus eind goed al goed. Hopen we.